دیتاسنتر
اگرچه در کشور ما ارائه خدمات اینترنتی نسبت به کشورهای پیشرفته دیرتر آغاز شدهاست، ولی با توجه به گسترش دسترسی به اینترنت در کشور و افزایش کاربران آن، شاهد رشد روز افزون و چشمگیر ارائه خدمات تحت اینترنت می باشیم.
در طی سالهای گذشته درصد کثیری از سایتها، پورتالها و کاربردهای اینترنتی کشور در خارج از کشور و عمدتاً در کانادا و آمریکا میزبانی شدهاند. دلیل عمده این مساله عدم وجود پهنای باند مناسب اینترنت داخل کشور و هم چنین عدم وجود Data Centerهایی که بتوانند خدمات امن و اتکاپذیری را ارائه نمایند میباشد. ولی در حال حاضر با توجه با طرح توسعه شبکه IP کشور و ارتباط این شبکه با Backbone اینترنت و واگذاری خطوط پر سرعت در برنامه چهارم توسعه، و طرح اینترانت ملی، به نظر می رسد که زمینه ایجاد این مراکز در داخل کشور درحال مهیا شدن می باشد.
همچنین با گسترش روزافزون سرویسهای تحت شبکه مانند تجارت الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، دولت الکترونیکی و غیره نیاز به ارائه سرویسهای مورد نظر با قابلیت دسترسی و اطمینان بالا و همچنین نگهداری اطلاعات مهم در مراکزی امن، زمینه برای ایجاد Data Centerهای مجهز، بیش از پیش فراهم گشته است.
هدف از انجام این گزارش، مشخص کردن مشخصات ساختمانی شامل انتخاب مکان مناسب و همچنین معرفی و تعیین مشخصات هر یک از قسمتهای اصلی Data Center مطابق با استاندارد TIA-942 میباشد که در ادامه به معرفی و بررسی آنها پرداخته شدهاست.
Data Centerها مکانهایی مطمئن برای نگهداری اطلاعات با قابلیت اطمینان بالا و همچنین قابلیت دسترسی بالا هستند که استفاده از آنها باعث میگردد که تشکیلات اقتصادی و سازمانهای مختلف با دارا بودن امکان ارائه سرویس مستمر به مشتریان و همچنین در اختیار داشتن اطلاعات حیاتی خود در شرایط مختلف، مطابق نیازهای تجاری و بر طبق زمانبندیهای دقیق خود عمل نمایند.
در واقع Data Centerها مراکز زیر ساختی بسیار مهمی هستند که وظیفه پشتیبانی ازسرویسهای تحت اینترنت، تجارت الکترونیکی و بخشهای ارتباطات الکترونیکی را دارا میباشند، لذا تمامی سرویسهای ارایه شده در آنها میبایست دقیق، مطابق برنامه و بدون کوچکترین وقفهای عمل نمایند.
به طور کلی Data Centerها به منظور فراهم ساختن موارد زیر ساخته میشوند:
- ذخیره سازی، مدیریت، پردازش و تبادل اطلاعات دیجیتالی.
- فراهم آوردن سرویسهای کاربردی یا مدیریت جهت پردازشهای اطلاعاتی مختلف مانند Internet Web Hosting ،Intranet ، مخابرات و فنآوری اطلاعات.
ایجاد Data Center به برنامه ریزی بسیار دقیق، گسترده و مرحله به مرحله نیاز دارد و میبایست ابتدا اهداف مورد نظر از طراحی و ایجاد یک Data Center مشخص گردد تا با تعیین دقیق نیازمندیها، رسیدن به اهداف تعیین شده برای آن میسر گردد. مهمترین معیارهای لازم در طراحی یک Data Center عبارتند از:
- قابلیت دسترسی بالا: به منظور ارائه سرویس با قابلیت دسترسی بالا و جلوگیری از ایجاد خطا و بروز وقفه در سرویسهای ارائه شده، در نظر گرفتن افزونگی در تجهیزات و نیازمندیهای اصلی Data Center، یکی از مهمترین فاکتورهایی است که میبایست در طراحی Data Center در نظر گرفته شود.
- توسعه پذیری: تمامی بخشهای یک Data Center علاوه بر اینکه باید جوابگوی نیازهای فعلی سیستم باشند، باید قابلیت افزایش ظرفیت و توسعه برای پیشرفتهای آتی سیستم را نیز داشته باشد.
- امنیت: با توجه به اهمیت و ارزش اطلاعات نگهداری شده در Data Center, حفاظت از اطلاعات و رعایت مسایل امنیت فیزیکی و شبکهای یکی از مسائلی است که میبایست در طراحی یک Data Center در نظر گرفته شود.
- قابلیت مدیریت: سهولت پیکربندی ، نظارت و تشخیص بروز خطا و همچنین مدیریت یکپارچه تجهیزات و سرویسهای قابل ارائه، به منظور فراهم آوردن قابلیت دسترسی بالا، مقیاس پذیری و امنیت در Data Center بسیار حیاتی میباشند.